Híreink

Mi is az a mozgásszervi rehabilitció?

Bár intézményünkben már több, mint egy éve létezik a mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés, nagyon sokan még mindig nincsenek tisztában vele, milyen panasszal, betegséggel fordulhatnak Dr. Bozsik Ágnes rendeléséhez. Az alábbiakban igyekszünk hétköznapi nyelvre fordítva, közérthetővé tenni kiknek érdemes igénybe venni a szakrendelést.

Rendkívül sokszínű a betegségek köre. Ebbe beletartoznak:

– a kopásos gerinc-, és ízületi fájdalmak (nyaki-, háti-és ágyéki gerinc

– a kopásos nagyízületi (vállak, csípők, térdek) és kisízületi (bokák, csuklók, könyökök, kéz és lábfej) fájdalmak

– a gyulladásos reumatológiai betegségek (ízület környéki gyulladások, ízületi gyulladások: pl. sokízületi gyulladás, köszvénnyel és egyéb anyagcsere betegségekkel összefüggő-, psoriasissal összefüggő-, fertőző betegségekkel összefüggő-, endokrinológiai betegségekkel összefüggő gyulladásos ízületei betegségek, ízületi gyulladással járó autoimmun betegségek, stb.)

– mozgásszervi tünetekkel járó kivizsgált neurológiai betegségek (pl. stroke utáni állapot, SM betegség, Heine-Medin kór, Little kór, cukorbetegség okozta sokidegbántalom, végtagbénulással járó állapotok, stb)

– végtagvesztéssel járó angiológiai betegségek (amputáció utáni állapot)

Mi az ellátás menete?

1.A betegségek természetének megállapítása, pontos diagnózisuk felállítása

– anamnesis felvétele: a kórelőzmények feltárása a beteg által bemutatott korábbi orvosi dokumentáció és az EESZT-ben fellelhető adatok alapján

– a betegek fizikális szakvizsgálata (ehhez a beteg rendelésen való személyes megjelenése feltétlen szükséges)

– sz.e. képalkotó eljárásokkal, sz.e. laboratóriumi vizsgálatokkal a diagnózis alátámasztása

– egyéb szakterületekről konzílium kérése

2.A megállapított diagnózis alapján a betegek szakmai ellátása egyéni szükségletük szerint történik, melynek lehetőségei:

– gyógyszeres terápia (lehet tablettás, injekciós, esetleg infúziós)

– gyógytorna (szakrendelőnkben dolgozó gyógytornászok végzik)

– fizikoterápia (szakrendelőnkben dolgozó fizikoterápiás szakasszisztensek végzik)

– gyógyfürdőkezelés (TB támogatott budapesti vagy vidéki fürdőkbe – tb. támogatott, de nem ingyenes fürdőjegy kiírása

Rehabilitációs osztályra való utalás direkt módon nem lehetséges a szakrendelésről. Rehabilitációs osztályra való befekvéshez az adott osztály ambulanciáján szükséges személyesen megjelenni a betegnek, beutalóval (háziorvosi vagy szakorvosi), egyeztetett időpontban.

A szakrendelés kiemelt specifikuma, rehabilitációs szakvizsgához és rehabilitációs szakrendeléshez kötötten a betegek gyógyászati segédeszközökkel történő ellátása: az arra rászorulók kérésére és a megfelelő indikáció alapján pl. támbot, könyökmankó, hónaljmankó, járókeret, önhajtós kerekesszék, személyes higiéniát segítő eszközök, pl. szobai WC, fürdőszobai kapaszkodó, fürdőkád ülőke, stb. elektromos moped, illetve utcai elektromos kerekesszék, művégtag, járógép, ülőkorzett eszközök felírása, inkontinencia pelenkára vagy betétre, antidecubitus matracra ill. alátétre szakorvosi javaslatok kiadása.

Fenti eszközök közül az ún. nagy értékű segédeszközök NEAK ellenjegyzéshez kötöttek. Fenti folyamatokhoz szükséges a gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó cégekkel történő folyamatos kapcsolattartás, aktív bevonásuk a segédeszköz felírásához, kiszolgálásához, pl. moped, elektromos kerekesszék kipróbálása, művégtag mintavétele, próbája, átadása stb.

A rendelés háziorvosi beutalóhoz kötött. Amennyiben a beteg rendelkezik úgynevezett közgyógyellátási igazolvánnyal, azt is szükséges bemutatni a rendelésen, csak úgy kaphat ingyenesen felírható gyógyszert, segédeszközt.

Úgynevezett „sürgős, életmentő ellátás” nincs a mozgásszervi rehabilitációs rendelésen. Fontos, hogy az úgynevezett szakorvosi javaslatoknál időben jelenjen meg a beteg. Az előző szakorvosi javaslat lejárta előtt új szakorvosi javaslat nem adható ki.

További híreink

Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu