Híreink

Jó tanácsok a kánikulára

Bár ma még nem igazán érezzük, a holnaptól tikkasztó hőség köszönt be. Pénteken még „csak” 30 fok körül lesz a hőmérséklet napi csúcsértéke, de szombaton már akár 35, vasárnap és hétfőn pedig 37-38 fokra is felkúszhat a hőmérő higganyszála. Éppen ezért nem árt néhány jó tanács a kánikula idejére.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását a nagy melegben. Szomjunkat azonban lehetőleg ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. Ezért igyunk inkább szénsavmentes ásványvizet, csapvizet (pici sóval dúsítva), vagy cukormentes limonádét, langyos teát. Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a gyümölcs­levesek (tejszín nélkül­), és a rántás nélküli főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston vagy tepsiben, zsiradék­mentesen sült szárnyas húsokat, halakat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. Ebben a nagy melegben ne azt együk, igyuk, amit szeretünk, hanem azt, amire a szervezetünknek szüksége van.

A déli órákban (11 és 14 óra között) lehetőleg ne legyünk napon. Viseljünk szellős ruhákat, kalapot. A gyerekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket vászonsapkával, kendővel. Az elmúlt hetekben történt tragédiák miatt nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet: ne hagyjuk a gyerekeket ügyeink intézésekor még néhány percre sem az autóban.

Végezetül pedig ne felejtkezzünk meg házi kedvenceinkről sem. Nekik is szükségük van több vízre, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.

További híreink

Elmarad

Tisztelt Betegeink! Március 26-án, kedden a mozgásszervi rehabilitációs rendelés elmarad.

Bővebben »
Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu