Híreink

Életmentés lépésről lépésre

Mindnyájunkkal előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét, összeesés vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtanunk. Ilyen esetben fel kell tudnunk ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, akár van defibrillátorpont a közelben, akár nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.

Vészhelyzetben, mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg arról, nem leselkedik-e valamilyen veszélyforrás az elsősegélynyújtóra vagy a sérültre. Leggyakoribb a leszakadt elektromos vezeték, a mérgező gázok jelenléte, a fal vagy fa dőlésveszélye. Ilyen esetekben a segélynyújtás előtt mindent meg kell tennünk a veszélyforrás elhárítására.

Ezt követően próbáljunk meg kommunikálni a sérülttel: „Mi történt? Jól van?” Ha nem kapunk választ, a válltájék óvatos megrázásával vizsgáljuk meg, hogy a beteg eszméleténél van-e, majd hívjunk azonnal segítséget! Akár a környezetünktől, akár telefonon a mentőktől.

Ezután kezdődhet a tényleges életmentés. A légút-felszabadítás során a jól látható idegentesteket, hányadékot távolítsuk el. A fej kíméletes hátrahajtásával és az álkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat. Hajoljunk a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeljük a beteg mellkasának a mozgását. Nézzünk, hallgassunk és érezzünk! Láthatjuk a mellkas mozgását, hallhatjuk a légzés hangját és érezhetjük a kilélegzett levegő melegét. Legalább két légzést kell észlelnünk.

Légzés hiányában nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést a mellkaskompressziókkal (30 mellkaskompresszió). A légzés pótlására 2 befújás következik, mintegy 400-500 ml levegőt fújunk a beteg szájába vagy orrába. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, ellenőrizzük, nem hagytunk-e ki valamelyik lépést, elvégeztük-e a légút felszabadítást. Sikertelen lélegeztetés esetén is a mellkaskompressziókat mindenképpen folytatni kell! Folyamatosan végezzük az újraélesztést: 30 mellkaskompresszió, 2 befújás, míg meg nem érkezik a segítség. Ha van segítőtárs, 1-2 percenként cseréljünk, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifárad.

Az életmentés fortélyait igazából csak gyakorlatban lehet elsajátítani, az egyes elemeket is sokáig kell gyakorolni. Szánjunk rá időt, mert bármikor kerülhetünk vészhelyzetbe.

További híreink

Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu