Híreink

Mi az a majomhimlő?

Az elmúlt napokban több híradásban utaltak egészségügyi szakemberek egy egyre jobban terjedő, mindeddig szélesebb körben ismeretlennek számító betegségre, a majomhimlőre.

De mi is az a majomhimlő? Egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, mely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár. Összességében azonban elmondható, hogy általában enyhe lefolyású, s 2-4 hét alatt elmúlik. A hólyagok elsősorban a kezeken, a lábakon és az arcon jelentkeznek. A jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egyszázalékos a halálozási aránya.

A majomhimlő elsősorban a trópusokra jellemző betegség, általában Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben, a Kongó-medencében fedezhető fel. A majomhimlő nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet. Az afrikai esetek többsége a 15 éven aluli gyermekek közül kerül ki. A férfiak és nők megközelítőleg azonos arányban fertőződhetnek meg.

A majomhimlő az esetek legnagyobb részében enyhe lefolyású betegség, kivizsgálásához és kezeléséhez azonban mindenképpen szakorvosra van szükség!

További híreink

Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu