Híreink

Allergiás sokk az óvodában …

Biztosan sokan emlékeznek még arra a januári tragédiára, amikor a fóti benzinkúton allergiás rohamot kapott és elhunyt egy kisfiú. Azt követően az ország számos oktatási intézménye, kapott adneralintartalmú injekciót. A soroksári óvodák és iskolák számára Intézményünk vásárolt Tonogen-injekciót (tűt, fecskendőt, kézfertőtlenítőt), illetve felkészítette a pedagógusokat annak használatára.

Nos, múlt pénteken kiderült, nem felesleges óvatoskodásról volt szó. Az egyik negyedik kerületi óvodában egy ötéves kisfiú került életveszélybe – a szülei által sem tudott – allergia miatt. Óvó nénije a délutáni alvásból felébresztve vette észre, hogy a kisfiúnak ödémásak a szemei, piros a szemfehérje és a bőre is, így azonnal beadta neki az előretöltött adrenalintartalmú injekciót, majd hívta a mentőket. A kiérkező mentősök megállapították, a kisgyereknek allergiás reakciója volt és amennyiben nem kapja meg az injekciót, halállal is végződhetett volna.

Az ötéves kisfiú jelenleg már jól van, amíg az allergiavizsgálatnak nem lesz meg az eredménye, nem ehet tejet, tojást, olajos magvakat és gyümölcsöt, melyek a leggyakoribb allergének.

Elsősorban a diagnosztizálatlanul allergiás gyerekek életét mentheti meg az injekció. Az ő esetükben váratlanul fellépő allergiás reakció, vagy anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet, így, ha az intézményben tartanak ilyen eszközt, megelőzhető a tragédia,

Az anafilaxiás sokk tünetei: légszomj, fulladás érzés, vérnyomás csökkenése, sápadtság, verejtékezés, szapora pulzus, eszméletvesztés.

Anafilaxiás sokkot kiváltó leggyakoribb allergének: rovarmérgek (méhcsípés, darázscsípés), gyógyszerek, egyes élelmiszerek.

Anafilaxiás sokk kezelése: az allergiás sokk azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az orvos kiérkeztéig az adrenalin-injekció azonnali önbeadása segít.

További híreink

Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu