Híreink

A kerti munkák veszélyei

A jó idő beköszöntével a kertvárosi övezetben élők egyre több időt töltünk szabadidőnkből kertészkedéssel. Kikapcsolódásként, aktív pihenésként tökéletes elfoglaltság, ám nem árt, ha tisztában vagyunk a kerti munkák veszélyeivel.

A legalapvetőbb veszélyforrás, hogy valamilyen szerszámmal megszúrjuk vagy megvágjuk magunkat. Nem is gondolnánk, de még a fűnyírás is hordozhat veszélyeket magában, hiszen a földről felpattanó éles tárgy vagy maga a fűnyíró elszakadó huzala is sebet ejthet rajtunk. Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

Attól függően, hogy a sérülést okozó szerszám tompa vagy éles volt-e, horzsolás, illetve metszett, szúrt, szakított, vágott vagy zúzott sebek jöhetnek létre. Bizonyos eszközök, például a fűrész akár roncsolást, csonkolást, ujjak, végtagrészek amputációját is okozhatják, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk őket!

Általánosságban elmondható, hogy minél élesebb a sérülést okozó szerszám vagy eszköz, annál kevésbé roncsolja a szöveteket, ezért kisebb az elfertőződés valószínűsége. A tompa tárgy által létrehozott sebekben viszont könnyebben megtelepszenek a kórokozók, főleg, ha a seb földdel, homokkal is szennyezett! Ebben az esetben elsősorban a tetanusz nevű baktérium okozta fertőzés felléptével kell számolnunk.

Ha csupán felületes horzsolásról van szó, mely nem vérzik, és biztosak vagyunk benne, hogy földdel sem szennyeződött, akkor nem szükséges felkeresni az orvost.

Azonban még a kisebb szúrt, vágott, roncsolt sebek, vagy a kézbe ment apró tövis, szilánk is lehet tetanusszal fertőzött, ezért sérüléskor a sebet azzal ajánlatos kiöblíteni, és steril gézlappal vagy tiszta anyagzsebkendővel lefedni. Ezt követően ajánlatos felkeresni a háziorvost vagy a baleseti sebészetet, hogy a megfelelő ellátást megkaphassuk.

A kerti munkák végzése közben az is előfordulhat, hogy magasból – például létráról – leesünk, vagy megbotlunk, és kificamítjuk, megrándítjuk a bokánkat, eltörjük a kezünket, az ujjunkat, vagy éppen a lábunkat. Ebben az esetben semmiképpen se mozgassuk a sérült végtagot, hanem azonnal hívjunk orvost, mentőt!

Kertészkedés közben a szemhéjak és a szemgolyó is sérülhetnek. Leginkább fák, bokrok ágai, növények kemény szárai, toklász, bogarak csaphatnak vagy juthatnak bele, és hozhatnak létre sérülést. Ha valami belement a szembe, azt bő folyóvízzel meg lehet próbálni eltávolítani, de ha nem sikerül, és még mindig érezzük a szilánkot a szemünkben, ha az erős fájdalom nem enyhül, fel kell keresnünk egy szemész szakorvost, nehogy maradandó károsodás jöjjön létre!

További híreink

Telefon:

+36-1-286-0113

1238 Budapest,
Táncsics Mihály u. 104.
E-mail:

titkar@eszi23.hu